6. Jadłospis


PONIEDZIAŁEK

06.05.2024

 

 

 

 Ś: Chleb pszenny, masło, szynka drobiowa, ogórek zielony, herbata z cytryną. (1)
 O:Krem marchewkowy z ziarnami słonecznika na porcji rosołowej. (1,9)
Ziemniaki, mielonka opiekana, sałatka z buraka, jajka i jabłka, woda z sokiem. Herbatniki.
ALERGENY: gluten, seler, jajko i produkty pochodne.

WTOREK

07.05.2024


 

 

Ś: Płatki miodowe, mleko, chleb, masło, herbata. (1,7)                                     

O: Barszcz biały z ziemniakami na porcji rosołowej. (1,9)
Naleśniki z nutellą, kompot wieloowocowy. Paluszki, chrupki.                                              

 ALERGENY: gluten, seler, jajko, mleko i produkty pochodne.

ŚRODA

08.05.2024

 

Ś; Pieczywo mieszane, masło, parówki, ketchup, herbata. (1)

O:Rosół z ryżem  na porcji rosołowej.  (9)
Ziemniaki, udko z kurczaka, bukiet warzyw, lemoniada. Chałka drożdżowa.

 ALERGEN: gluten, seler, jajko, mleko i produkty pochodne.

 CZWARTEK
09.05.2024

 Ś: Kanapka pszenna, masło, serek almette, szczypiorek, kawa z mlekiem, herbata. (1,7)

 O:Zupa pomidorowa z makaronem literkowym na porcji rosołowej. (1,7,9)
Kasza bulgur, gulasz drobiowy, marchewka mini, woda. Danonek.

 ALERGEN: gluten, seler,  i produkty pochodne

 PIĄTEK

10.05.2024

 Ś:Pieczywo mieszane, masło, sałata lodowa, pomidor, ogórek zielony, jajko, ser żółty, herbata. (1,3,7)

O: Zupa szczawiowa na porcji rosołowej.
Ziemniaki, kotlet jajeczny z pietruszką, surówka z kiszonej kapusty, kisiel. Banan, biszkopty.

 ALERGEN: gluten, seler, jajko i produkty pochodne

Dla alergików dieta według zleceń, jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych od kuchni.

                                                                                                      Opracowała Iwona Smardz.

ALERGENY:

SYMBOL        ALERGEN

1                   Zboże zawierające gluten.

3                   Jaja i produkty pochodne.

4                   Ryby i produkty pochodne.

7                   Mleko i produkty pochodne.

9                   Seler i produkty pochodne.

11                 Nasiona sezamu i produkty pochodne.

Do przygotowania potraw używa się przypraw: kminek, liść laurowy, majeranek, papryka słodka, pieprz, ziele angielskie. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, skrobi, jaj, soi, selera i gorczycy.