6. Jadłospis


PONIEDZIAŁEK

20.05.2024

 

 

 

 Ś: Chleb pszenny, masło, szynka drobiowa, ogórek zielony, herbata. (1)
 O:Rosół z kaszką manną na porcji rosołowej. (1,9)
Ziemniaki, kotlet z soczewicy, kapusta kiszona gotowana, woda. Jabłko.
ALERGENY: gluten, seler, jajko i produkty pochodne.

WTOREK

21.05.2024


 

 

Ś: Chleb, masło, płatki miodowe, mleko, herbata. (1,7)                                     

O: Zupa żurek z jajkiem na porcji rosołowej. (1,9)
Spaghetti z makaronem, woda ze sokiem. Aktimel.                                        

 ALERGENY: gluten, seler, jajko, mleko i produkty pochodne.

ŚRODA

22.05.2024

 

Ś; Chleb, masło, ser żółty, herbata. (1)

O:Zupa pomidorowa z ryżem na porcji rosołowej.  (1,9)
Ziemniaki, kotlet drobiowy z serem, sałatka z buraczka i jajka, Lemoniada.

 ALERGEN: gluten, seler, jajko i produkty pochodne.

 CZWARTEK
23.05.2024

 Ś: Pieczywo mieszane, masło, polędwica sopocka, rzodkiewka, herbata. (1,7)

 O:Zupa z zielonego groszku  z ryżem na porcji rosołowej. (1,7,9)
Ziemniaki, karkówka w sosie własnym, buraczki zasmażane, kompot. Galaretka.

 ALERGEN: gluten, seler  i produkty pochodne

 PIĄTEK

24.05.2024

 Ś:Pieczywo mieszane, masło, pasta jajeczno - serowa, herbata. (1,3,7)

O: Zupa fasolowa na porcji rosołowej. (9)
Ryż z jabłkiem, kisiel. Placek drożdżowy.

 ALERGEN: gluten, seler, jajko, mleko i produkty pochodne

Dla alergików dieta według zleceń, jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych od kuchni.

                                                                                                      Opracowała Iwona Smardz.

ALERGENY:

SYMBOL        ALERGEN

1                   Zboże zawierające gluten.

3                   Jaja i produkty pochodne.

4                   Ryby i produkty pochodne.

7                   Mleko i produkty pochodne.

9                   Seler i produkty pochodne.

11                 Nasiona sezamu i produkty pochodne.

Do przygotowania potraw używa się przypraw: kminek, liść laurowy, majeranek, papryka słodka, pieprz, ziele angielskie. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, skrobi, jaj, soi, selera i gorczycy.