6. Jadłospis

PONIEDZIAŁEK

27..03.2023

Ś:Pieczywo mieszane, masło, szynka królewiecka, ogórek zielony, herbata. (1)

O:Zupa pieczarkowa z makaronem  na porcji. (1,9)
Ziemniaki purre,  kotlet drobiowy z serem, surówka z marchwi, lemoniada. Jabłko.

ALERGENY: gluten, seler, jajko i produkty pochodne.

WTOREK

28.03.2023

Ś:Bułka, masło, dżem,  herbata. (1)

O: Rosół z makaronem na porcji. (1,9)
Ryż, potrawka z kurczaka, marchewka z groszkiem, woda ze sokiem. Talarki żurawinowe.

ALERGENY: gluten, seler, mleko i produkty pochodne.

ŚRODA

29.03.2023

Ś:Chleb pszenny, masło, parówka, ketchup, herbata. (1)

O: Zupa krupnik na porcji. (1,9)
Racuchy z cukrem, kisiel. Banan.

ALERGENY: gluten, seler, jajko, mleko i produkty pochodne.

CZWARTEK

30.03.2023

Ś: Chleb, masło, wędlina drobiowa, pomidor, herbata z cytryną. (1)

O: Zupa pomidorowa z ryżem na porcji. ( 1,9)
Ziemniaki puree, kotlet mielony, kapusta biała gotowana, kompot. Ciastka.

ALERGENY: gluten, seler, jajko i produkty pochodne.

PIĄTEK

31.03.2023

Ś:Kanapka, masło, pasta jajeczna, herbata. (1,3)

O:Zupa kalafiorowa na porcji rosołowej. (9)
Ziemniaki puree, gzika ze szczypiorkiem,  woda z sokiem. Placek drożdżowy.

ALERGENY: gluten, seler, jajko, mleko, i produkty pochodne.

Dla alergików dieta według zleceń, jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych od kuchni.

Opracowała Iwona Smardz.

ALERGENY:

SYMBOL        ALERGEN

1                   Zboże zawierające gluten.

3                   Jaja i produkty pochodne.

4                   Ryby i produkty pochodne.

7                   Mleko i produkty pochodne.

9                   Seler i produkty pochodne.

11                 Nasiona sezamu i produkty pochodne.

Do przygotowania potraw używa się przypraw: kminek, liść laurowy, majeranek, papryka słodka, pieprz, ziele angielskie. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, skrobi, jaj, soi, selera i gorczycy.